Den tunge overgangen

Skrevet av Lena Brun.

LEna på Brac.jpg

Googler du overgangsalder og overvekt får du et mylder av treff.  Et tydelig tegn på at dette opptar mange. Damer som alltid har vært slanke opplever at magemålet øker og kampen om kiloene blir vanskeligere å vinne. Fenomenet har jeg hørt om i alle år, men tenkt i mitt stille sinn at dette skal jeg fikse.

Så plutselig var jeg der. Så å si over natten. Våknet en morgen og hele klesskapet mitt var krympet.  Er det virkelig mulig???  

De siste 20 årene har jeg spist fornuftig og sunt ( redusert karbohydratinntak har stått mitt hjerte nær) og trent allsidig. Både fordi jeg hadde en jobb som krevde det og ga meg kunnskapen og ønsket om å leve slik og fordi jeg fikk revmatiske plager som jeg ønsket å holde mest mulig i sjakk.  Vekten har vært stabil i alle disse årene, + - et par kilo i forbindelse med ferier eller dårligere sykeperioder, men så tilbake til normalen.

For 2 år siden begynte de beryktede hetetoktene. Menstruasjonen er nå et tilbakelagt stadium og hetetoktene kommer og går i perioder. Og så kom altså kiloene og centimeterne. Mage, rompe og lår har fått sitt og buksene er plutselig ikke til å rikke over hofta. Jeg trener som før og spiser som før, men allikevel skjer det.

Jeg har to valg: Enten å akseptere det som skjer og kjøpe meg ny garderobe ( dyrt og jeg vet innerst inne at jeg ikke vil klare å akseptere det...) eller gå grundig tilverks og prøve å finne løsningen på problemet. Jeg går for det siste!

 

Så hva vet vi om det som skjer i kroppen ved overgangsalderen og generelt når vi blir eldre:

 • Tap av muskelmasse som gir lavere forbrenning
 • Endring i hormonbalansen. Mindre østrogennivåer og større dominans av det mannlige kjønnshormonet som får fettet til å legge seg rundt midjen

Hva merker jeg i tillegg selv på kroppen:

 • Mer følsom for karbohydrater. Føler meg oppblåst og tung etter å ha spist selv små mengder ris, knekkebrød, frukt etc. 
 • Mer sulten spesielt på kvelden. Tar gjerne et par knekkebrød og / eller en bar til tvunderholdningen.
 • Den økte vekten gjør det tyngre å trene og bevege seg.  
   

Konklusjon:

Jeg vil tilbake til min trivselsvekt og må gjøre endringer både i kost og trening. Jeg har viljen og pågangsmotet som skal til. Jeg vet det blir tøft og det blir små rom for utskeielser. 

Lena på stranden.JPG

Så her er oppskriften / planen jeg ville teste ut i 1 måned:

Trening

 • Løpe 3- 4 ganger i uken.  Veksle mellom langturer på 7 - 10 km med joggetempo og intervalltrening med motbakker /trapper eller kortere økter 3 - 5 km med høyere hastighet. 
 • Sykle 2 - 3 ganger i uken. Veksle mellom landeveisturer 2,5 - 3 mil og sykling på grus og stier som krever mer styrke og balanse og bruker hele kroppen. På landevei sykler jeg ofte med tunge gir og bruker deler av økten som styrketrening for lår og rompe.
 • 2 x 15 push up etter hver treningsøkt. ( Push up styrker faktisk også magemusklene, så her blir det 2 i 1 øvelse) 

I tillegg går jeg 1 - 2 turer med hunden  1/2 - 1 time hver dag. 
 

Endringer i kost: ( jeg spiser fra før så og si aldri sukker og hvitt mel) 

 • Kutte / redusere ekstramåltidet på  kvelden. Bytte knekkebrød og bar med 1 skive steinalderbrød med ost.
 • Bytte ut sushi med sashimi.  
 • Bruke kun salat og karbofattige grønnsaker som middagstilbehør.
 • Vin 1 dag i uken hvis jeg føler for det. ( hvitvin blandet med mineralvann 50/50) 
   

Resultatet etter 1 måned ble 3 kg ned i vekt, og jeg er tilbake til trivselsvekten 👍

Jeg gjennomførte 1 måned nesten etter planen. Det var tøft med såpass mye trening, men det måtte til. Jeg har laget meg en plan for at klærne skal passe også neste sommer.

I forhold til før overgangsalderen må jeg være mer bevisst på kaloriinntaket. Kroppen min trives best med redusert inntak av karbohydrater og jeg tåler mindre fett enn tidligere. Hos UltraBody kan du få kostplaner tilpasset dette.

Trening må bestå av både styrke og kondisjon. Jeg bruker behandlinger hos UltraBody som styketrening av mage og rygg 1 gang i uken som vedlikehold. Det er effektivt og uten feilbelastning. Ellers går jeg turer i  terrenget og løper og sykler. Jeg har en treningsstrikk som jeg bruker på armene etter treningsøkten ute. Jeg sverger til variert trening for å slippe overbelastning og skadeavbrekk. Jeg trives best ute i frisk luft, men finn en treningsform som passer deg. 

Heretter skal jeg ikke stole blindt på vekten, men ha en målebukse liggende og den vil jeg prøve med jevne mellomrom. Vekten kan " lyve" hvis du taper muskelmasse. Muskler tar mindre plass enn fett. Taper du muskelmasse og vekten står stille kan det være at fettvekten og kroppsvolumet allikevel har økt. Resultatet blir trange klær. Hos UltraBody er derfor både vekt og målebånd en del av oppfølgingen.