Finn Treningsglede hos UltraBody

Skrevet av Lena Brun.

IMG_7116 (002).jpg

Fysisk trening defineres på wikipedia som ønske om forbedring eller vedlikehold av fysisk form. Målet er å bli raskere, sterkere og mer utholdende. Dette krever systematisk trening med høy intensitet.

Fysisk aktivitet vil i følge wikipedia til forskjell fra trening kunne defineres som lystbetont kroppslig bevegelse. Det kan være en skitur i marka med familien, sykkel til jobben, gåtur med venner, dans og lek med ungene.

Det er et paradoks at stadig flere trener, men samtidig blir vi mindre fysisk aktive. Vi gjør altså mer av det rutinepregede og mindre av det lystbetonte for å bedre helsen og komme i form.

Leser man Helsedirektoratets kostråd vil man finne fasit på hva helserådet i dag anser for å være riktig mengde trening og aktivitet for voksne, normalvektige mennesker. Terskelen for helsefremmende aktivitet bør for de fleste være helt overkommelig: 30 minutter daglig moderat aktivitet som tilsvarer intensiteten til lystbetont kroppsbevegelse. 

Hvilke faktorer påvirker og begrenser aktivitetsnivået vårt?

 • tidsklemma
 • fysiske begrensninger pga overvekt, sykdom eller skade
 • manglende lyst og mestringsfølelse
 • for store og urealistiske mål

All forskning sier at fysisk aktivitet og riktig brennstoff i riktig mengde er bra for både fysisk og psykisk helse, og bidrar til å holde vekten stabil. 

UltraBody er et alternativ for å nå målet og kan være en motivator som gjør det lettere å komme i gang med fysisk aktivitet. 

En norsk forskningrapport konkluderer med at elektrisk muskelstimulering tilsvarer moderat fysisk aktivitet og øker forbrenningen under og opptil 24 timer etter behandlingen. Videre sier rapporten at elektrisk muskelstimulering kan være en alternativ trening, enten for inaktive, overvektige eller som overgang eller supplement til annen trening. 

Elektrisk muskelstimulering brukes medisinsk for å trene opp svekket muskulatur og som smertelindrende behandling ved muskel- og leddplager. Det er en skånsom treningsform som ikke overbelaster muskulaturen.

Ultratoneapparatet som brukes hos UltraBody simulerer forskjellige øvelser. Styrken / belastningen på øvelsen tilpasses hver enkelt, og apparatet utfører øvelsen mens du ligger i ro. I løpet av et behandlingsforløp på 10 behandlinger vil du merke at du tåler mer og blir sterkere. Behandlingen er smertefri og alle øvelser blir utført uten feilbelastning. Du unngår skadeavbrekk som følge av overbelastning. Treningen er så skånsom at de aller fleste tåler den selv om man har fysiske begrensninger som hindrer vanlig trening. Samtidig er treningen effektiv og vi ser raske resultater på målebåndet. En behandling for midjen, 30 minutter, simulerer flere forskjellige mageøvelser og trener også kjernemuskulaturen. Treningen stiller ingen krav til deg. Du kan ligge å lese, høre på musikk eller slappe av mens apparatet gjør jobben. Mange kommer rett fra jobb eller i lunsjpausen og tar behandlingen. For mange er det et deilig avbrekk som gir energi i en hektisk hverdag. Du kan trene hele kroppen på 30 minutter, ypperlig som vedlikehold av muskulaturen, men er målet at du skal ned i buksestørrelse eller opptrening av spesifikke områder anbefaler vi maks 2 områder pr behandling. Feks mage/ rygg, rumpe/ lår. Som ved vanlig trening anbefaler vi 2 - 3 behandlinger i uka. All trening er ferskvare, også trening hos oss. Vedlikehold må til. Enten som egentrening eller vedlikeholdstimer hos oss. Økt energi som følge av treningen vil for en del være nok til at de blir mer aktive ellers også. Mange velger likevel å komme til oss pga det velværet en behandling gir. 

For vektreduksjon vil kombinasjon av trening og kostendringer være avgjørende for og lykkes. Vi har matplaner som tilpasses ditt behov for energiinntak. Ingen sultekurer eller strenge dietter, men riktig drivstoff for din kropp, tilpasset alder, kjønn og fysisk aktivitet. 

Velkommen til en gratis prøvetime og uforpliktende prat 😊 

 

IMG_6644 (002).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroppsholdning

Skrevet av Lena Brun.

Posture.jpg

Kroppsholdning er vel noe de færreste av oss går rundt og tenker på daglig.  En liten titt i speilet sier meg at min ikke er helt etter læreboka. Jeg krummer nakken og stresser i vei og synker sammen i sofaen eller godstolen i en behagelig halvmåneform når dagens gjøremål er gjort. Resultatet blir en lite rank og stolt holdning. 

Det er flere gode grunner til at riktig kroppsholdning bør komme i fokus:

 • Mindre vondt i rygg og nakke. Når musklene trenes slik at vi får en riktig kroppsholdning vil det bli mindre belastning på ryggsøylen. Sterke muskler og sener tar mere av støyten og vi får også mindre spenninger i musklene som har blitt feilbelastet.
 • "Tryller" bort noen valker fra magen. Rett deg opp og ta en titt i speilet. Du kan tydelig se at det gjør underverker for midjemålet. Jo mer vi luter oss og synker sammen jo større ser magen ut.
 • Lettere å puste. Ta deg en kjapp gåtur og vær bevisst på kroppsholdningen. Legg merke til at det er lettere å trekke pusten helt ned i magen når du går. Riktig pusteteknikk er viktig. Ikke minst når man trener. Det gjør oss mer utholdende. Nok oksygen til musklene under trening gjør at løpeturen går lettere. Riktig holdning får også opp hurtigheten. Merkbart også på en vanlig gåtur
 • En rank holdning gjør noe for selvfølelsen... Hjernen kan lures til mye. Når du retter deg opp og løfter blikket kjenner man seg sterkere. Du utstråler trygghet og selvsikkerhet. Det blir lettere å smile til verden. Bare prøv, det skader ikke 😊

 

Riktig kroppsholdning må trenes opp. De riktige musklene må aktiveres og styrkes igjen. Det kreves trening og bevisstgjøring for å komme i mål. Ultratone har et eget stykeprogram som heter Posture. Be om å få prøve det neste gang du er i salongen. Det finnes også gode øvelser på nettet som man kan gjøre hjemme. Trener du på helsestudio kan du legge inn noen øvelser i programmet som fokuserer på dette.

Lykke til 😊 

 

 

 

 

Den tunge overgangen

Skrevet av Lena Brun.

LEna på Brac.jpg

Googler du overgangsalder og overvekt får du et mylder av treff.  Et tydelig tegn på at dette opptar mange. Damer som alltid har vært slanke opplever at magemålet øker og kampen om kiloene blir vanskeligere å vinne. Fenomenet har jeg hørt om i alle år, men tenkt i mitt stille sinn at dette skal jeg fikse.

Så plutselig var jeg der. Så å si over natten. Våknet en morgen og hele klesskapet mitt var krympet.  Er det virkelig mulig???  

De siste 20 årene har jeg spist fornuftig og sunt ( redusert karbohydratinntak har stått mitt hjerte nær) og trent allsidig. Både fordi jeg hadde en jobb som krevde det og ga meg kunnskapen og ønsket om å leve slik og fordi jeg fikk revmatiske plager som jeg ønsket å holde mest mulig i sjakk.  Vekten har vært stabil i alle disse årene, + - et par kilo i forbindelse med ferier eller dårligere sykeperioder, men så tilbake til normalen.

For 2 år siden begynte de beryktede hetetoktene. Menstruasjonen er nå et tilbakelagt stadium og hetetoktene kommer og går i perioder. Og så kom altså kiloene og centimeterne. Mage, rompe og lår har fått sitt og buksene er plutselig ikke til å rikke over hofta. Jeg trener som før og spiser som før, men allikevel skjer det.

Jeg har to valg: Enten å akseptere det som skjer og kjøpe meg ny garderobe ( dyrt og jeg vet innerst inne at jeg ikke vil klare å akseptere det...) eller gå grundig tilverks og prøve å finne løsningen på problemet. Jeg går for det siste!

 

Så hva vet vi om det som skjer i kroppen ved overgangsalderen og generelt når vi blir eldre:

 • Tap av muskelmasse som gir lavere forbrenning
 • Endring i hormonbalansen. Mindre østrogennivåer og større dominans av det mannlige kjønnshormonet som får fettet til å legge seg rundt midjen

Hva merker jeg i tillegg selv på kroppen:

 • Mer følsom for karbohydrater. Føler meg oppblåst og tung etter å ha spist selv små mengder ris, knekkebrød, frukt etc. 
 • Mer sulten spesielt på kvelden. Tar gjerne et par knekkebrød og / eller en bar til tvunderholdningen.
 • Den økte vekten gjør det tyngre å trene og bevege seg.  
   

Konklusjon:

Jeg vil tilbake til min trivselsvekt og må gjøre endringer både i kost og trening. Jeg har viljen og pågangsmotet som skal til. Jeg vet det blir tøft og det blir små rom for utskeielser. 

Lena på stranden.JPG

Så her er oppskriften / planen jeg ville teste ut i 1 måned:

Trening

 • Løpe 3- 4 ganger i uken.  Veksle mellom langturer på 7 - 10 km med joggetempo og intervalltrening med motbakker /trapper eller kortere økter 3 - 5 km med høyere hastighet. 
 • Sykle 2 - 3 ganger i uken. Veksle mellom landeveisturer 2,5 - 3 mil og sykling på grus og stier som krever mer styrke og balanse og bruker hele kroppen. På landevei sykler jeg ofte med tunge gir og bruker deler av økten som styrketrening for lår og rompe.
 • 2 x 15 push up etter hver treningsøkt. ( Push up styrker faktisk også magemusklene, så her blir det 2 i 1 øvelse) 

I tillegg går jeg 1 - 2 turer med hunden  1/2 - 1 time hver dag. 
 

Endringer i kost: ( jeg spiser fra før så og si aldri sukker og hvitt mel) 

 • Kutte / redusere ekstramåltidet på  kvelden. Bytte knekkebrød og bar med 1 skive steinalderbrød med ost.
 • Bytte ut sushi med sashimi.  
 • Bruke kun salat og karbofattige grønnsaker som middagstilbehør.
 • Vin 1 dag i uken hvis jeg føler for det. ( hvitvin blandet med mineralvann 50/50) 
   

Resultatet etter 1 måned ble 3 kg ned i vekt, og jeg er tilbake til trivselsvekten 👍

Jeg gjennomførte 1 måned nesten etter planen. Det var tøft med såpass mye trening, men det måtte til. Jeg har laget meg en plan for at klærne skal passe også neste sommer.

I forhold til før overgangsalderen må jeg være mer bevisst på kaloriinntaket. Kroppen min trives best med redusert inntak av karbohydrater og jeg tåler mindre fett enn tidligere. Hos UltraBody kan du få kostplaner tilpasset dette.

Trening må bestå av både styrke og kondisjon. Jeg bruker behandlinger hos UltraBody som styketrening av mage og rygg 1 gang i uken som vedlikehold. Det er effektivt og uten feilbelastning. Ellers går jeg turer i  terrenget og løper og sykler. Jeg har en treningsstrikk som jeg bruker på armene etter treningsøkten ute. Jeg sverger til variert trening for å slippe overbelastning og skadeavbrekk. Jeg trives best ute i frisk luft, men finn en treningsform som passer deg. 

Heretter skal jeg ikke stole blindt på vekten, men ha en målebukse liggende og den vil jeg prøve med jevne mellomrom. Vekten kan " lyve" hvis du taper muskelmasse. Muskler tar mindre plass enn fett. Taper du muskelmasse og vekten står stille kan det være at fettvekten og kroppsvolumet allikevel har økt. Resultatet blir trange klær. Hos UltraBody er derfor både vekt og målebånd en del av oppfølgingen.